lunes, 10 de mayo de 2010

Prova de confiança

Hi ha inquietuds ciutadanes que em vindria molt més de gust comentar i analitzar, com aquestes, però sembla que fins que l'euro (qüestió de supervivència) no trobi la calma, aquest debat financer ho impregna absolutament tot. Avui dilluns ens llevem amb la notícia d'un nou pla d'estabilitat financera pactat pels Estats de l'eurozona (720.000 milions €), un pas més que implica un repte a la capacitat de confiança del món econòmic vers els polítics europeus. En un moment en què l'europeisme viu hores baixes, malgrat les esperances de desenvolupament ciutadà que ens anunciava la ratificació del Tractat de Lisboa, cal admetre que no som capaços de fer ombra al debat de les finances i la suposadament instal·lada crisi en la zona euro. Aquest acord estableix un marc sostenible, que consisteix en l'emissió de bonus europeus per part de la Comissió europea, recolzats en una garantia sobre el pressupost de la Unió, amb la intervenció del Banc Central Europeu i la seva doctrina, que ens posa en antecedents sobre la compra de bonus del tresors nacionals. Es tracta d'un mecanisme supranacional, en el qual els ministres de Finances deleguen part de la seva capacitat d'actuació i autonomia. Un indicador més de què el euro no es troba en una situació erràtica, com molts volen augurar.

La novetat és que hi ha Estats membres de fora de l'eurozona que s'hi han volgut afegir, com ara Polònia. Potser aquest fet portarà a molts a plantejar-se la possibilitat de crear el Fons Monetari Europeu, ja què en aquest pla d'estabilització hi participa el FMI, un organisme alié a l'organigrama polític de la Unió. Com sabem, el Fons Monetari Europeu parteix d'una proposta alemanya, i contemplaria l'aplicació de severes mesures de control i condicionalitat per als països incomplidors. La nova eina de regularització establiria mecanismes definits i irreversibles de penalització, que fins ara han mancat.

La resposta a l'acord d'aquesta matinada l'hem tinguda avui mateix, amb una pujada general a les borses europees, on destaca l'IBEX amb un increment del 12,96 % (el més gran de la seva història en un sol dia) superant els 10.200 punts. Sense caure en un precipitat optimisme, sembla que aquest mecanisme pot resoldre els dubtes sobre la viabilitat financera dels països del sud d'Europa. És una notícia positiva que indica, per tant, que cal aprofitar aquest mecanisme estabilitzador, però també és imprescindible posar els pressupostos estatals en ordre, és a dir, estrènyer el cinturó, estalviar i estar disposats a fer sacrificis durant tot el temps que sigui necessari. Avui parlem, un cop més, de la reforma laboral, la reducció de la despesa pública, el sanejament dels comptes públics, etc. Cal que tots ens hi impliquem i ens escoltem a aquells que ens donen savis consells, encara que a vegades no agradin. Espero que no farem tard.